«Atenció a la jugada que pot ploure altra vegada» Ovidi Montllor -REVISTA PAERIA març 2019-

Al Ple Ordinari celebrat el 31 de gener, l’equip de govern va presentar un detall de més de 85.000 € en factures del 2018 que no s’havien inclòs en el corresponent exercici, ja sigui per tenir la partida exhaurida o ja sigui per manca de voluntat política del govern per modificar les partides de diferents regidories.

Es tracta bàsicament de despeses d’Aquelarre, Festa Major, Jardineria, Serveis Municipals, etc., registrades a l’Ajuntament entre setembre i desembre i presentades per la seva regularització (pagament) al ple del 31 de gener, les més antigues amb 150 dies de retard. 

Durant la celebració del Ple, l’equip de govern va assumir públicament la seva responsabilitat i la mala gestió realitzada, i van demanar disculpes a tota la ciutadania. Valorem el reconeixement, malauradament sovint en política costa reconèixer els errors, però aquest penediment no amaga la mala gestió econòmica realitzada, i més sent coneixedors que la Paeria està immersa en un Pla Econòmic-Financer pels exercicis 2018 i 2019, que restringeix la despesa i limita la capacitat de finançament. No s’ha tingut cura per ajustarse a la legalitat vigent ni s’ha valorat les conseqüències que comportarà.

Alhora, aquest feix de factures no tramitades fins ara, podria haver estat gestionat de forma adequada en el seu moment modificant el pressupost per tal de fer-hi front. Aquesta no és una acció extraordinària, ja que en gairebé tots els Plens es realitzen canvis de partida, ajustaments i altres modificacions del pressupost aprovat.

Indubtablement, aquest desgavell econòmic repercutirà en l’exercici 2019, ja que totes aquestes partides s’hauran d’assumir aquest any. Però no tot acaba aquí. A part de l’obligació del compliment del Pla Econòmic-Financer, s’haurà de fer front a l’increment salarial del personal de la Paeria, aprovat pel govern espanyol a finals del desembre passat, i no previst als pressupostos municipals, els quals hauran de ser modificats en breu per poder-se adequar a la liquidació.

A més, s’han de sumar les importants despeses que afectaran a les arques municipals aquest any, com per exemple la despesa relacionada amb la Capitalitat Cultural, amb la gestió i deutes pendents de la piscina coberta, i amb la construcció del nou pavelló d’esports. 

Tot plegat no és només un tema de mala gestió econòmica, sinó també de mala gestió política, de manca de mirada a llarg termini i global pel bé comu, on cada regidoria defensa la seva parcel·leta. Esperem que en el futur, els regidors deixin de mirar per Cervera prioritzant la seva imatge i s’aposti per una gestió integral del municipi, per així evitar situacions com la que estem vivint, fruit d’una mala planificació, pitjor gestió i una pèssima organització dels òrgans polítics de la Paeria.